Att flytta isär – praktiska tips 

Att flytta isär är ibland oundvikligt. Relationer tar slut och att flytta isär är något som många går igenom någon gång i livet. Även om det inte är roligt att tänka att ens relationer går i kras kan det vara bra att hålla koll på vad som gäller och vilka rättigheter du har om det inträffar. Faktum är att det ser lite olika ut om du och din partner är sambos eller om ni är gifta. 

Sambos flyttar isär 

Om ni är sambos och ska separera är det sambolagen som reglerar vad som gäller. Om du eller din före detta partner kräver bodelning kan detta bli aktuellt. Alla ägodelar ni skaffat tillsammans ska delas upp lika mellan er. Detta är oberoende av vem som betalat mest för vilka saker. Om ni tillsammans köpt en bostad ska även denna, precis som era ägodelar, delas upp lika. Om du eller din partner köpt bostaden innan den andra personen flyttade in, är det den som köpte bostaden som får behålla den efter en separation. Om du och din sambo har barn tillsammans kan lite andra regler gälla. Bland annat kan föräldern som inte får behålla bostaden få vissa andra rättigheter. I vissa fall kan det göras en bedömning för att avgöra vem av er som har störst behov att behålla bostaden. Oavsett hur processen går till måste den som får behålla bostaden köpa ut partnern som tvingas lämna för att det ska bli rättvist rent ekonomiskt, och boka Flyttfirma Stockholm. 

Gift par flyttar isär 

Om du och din sambo är gifta och ska separera är processen lite krångligare. Först och främst måste du och din maka/make ansöka om äktenskapsskillnad, vilket görs hos tingsrätten. När man är gift kräver det nämligen att man genomgår en viss rättslig process för att allt ska gå rätt till. För att skicka in en ansökan om äktenskapsskillnad behöver ni hemorts- och personbevis, vilket går att införskaffa via Skatteverket. Gällande bodelningen för gifta par gäller det precis som för sambos att allt ska delas lika. Undantaget är gällande personliga ägodelar. Den som får behålla vilka personliga ägodelar beror på vem som anser sig ha mest koppling till dem. I äktenskapet kan det även finnas testamente, äktenskapsförord eller gåvobrev att ta hänsyn till. Dessa handlingar kan visa på att vissa specifika tillgångar tillhör en specifik person i äktenskapet. Därmed är dessa faktorer något som behöver hanteras individuellt beroende på vad du och din partner kommit överens om. Vem som får behålla bostaden beror på vem som anses ha störst behov av den. För att uppdelningen ska bli så rättvis som möjligt ska partnern som tvingas flytta ut kompenseras ekonomiskt när hen förlorar sin del av bostaden.